cart
Dé kappersgroothandel sinds 1928
clock
Voor 14:00 besteld, morgen in huis
perfume
Gratis verzending vanaf €100 excl. BTW
truck
Meer dan 15.000 artikelen direct leverbaar

Hoe onderhoud ik mijn kappersschaar?

Voor de beste knipresultaten is het belangrijk om de kappersschaar zorgvuldig te onderhouden. Zonder een goed onderhoud worden de scharen bot en creëert de kappersschaar minder kwalitatieve resultaten. Het is aan te raden om goedwerkende producten te gebruiken voor het onderhoud. Lees verder voor meer tips en tricks voor het onderhouden van jouw kappersschaar!

Gouden tips en tricks!

In deze blog vetellen we je meer over het onderhouden en reinigen van jouw kappersschaar, het verschil tussen verschillende scharen en welke producten je het beste kunt gebruiken om de levensduur van je schaar te verlengen.

Het begint allemaal bij het kiezen van een schaar. Hierbij bedenk je waar je de schaar voor wilt gaan gebruiken. Normaal knippen, uitdunnen, inknippen, slicen en nog veel meer technieken kunnen met verschillende kappersscharen worden uitgevoerd. Baseer hier je keuze op bij het uitkiezen van de perfect schaar.

Soorten kappersscharen:

Knipschaar - Een knipschaar wordt gebruikt om haar te knippen, in te knippen en te slicen. Met de knipschaar kun je gemakkelijk dode punten wegknippen of een speelser effect creëren. Er zit nog een verschil tussen knipscharen. Zo zijn er scharen zonder en met microvertanding. Dit zorgt ervoor dat het haar minder snel wegsnijd. Als je gaat slicen is het verstandig om een knipschaar te gebruiken zonder microvertanding. De schaar glijdt anders niet gemakkelijk door het haar en kan je haar beschadigd raken.

Coupe schaar - Een coupe schaar wordt gebruikt om haar voorzichtig uit te dunnen en op te knippen. Een coupe schaar heeft verschillende snijbladen, 1 met effileertanden en 1 zonder. Door de verschillende snijbladen wordt het haar gelijkmatig uitgedund. Hoe meer tanden de snijbladen hebben, hoe fijner het haar wordt.

Effileerschaar - Een effileerschaar wordt alleen gebruikt voor het uitdunnen van het haar. De schaar heeft bij beide snijbladen effileertanden, waardoor er meer haar wordt uitgedund vergeleken met de coupe schaar.

Stappenplan reinigen en desinfecteren kappersschaar

De schade aan de schaar zal over een langere periode alleen maar toenemen. In veel van deze gevallen zal het noodzakelijk zijn om een nieuwe schaar aan te schaffen. Deze gevallen kunnen voorkomen worden door geen gebruik te maken van deze reinigingsmiddelen maar om de volgende stappen te volgen.

Stap 1
Spuit enkel alleen de snijbladen met alcoholoplossing (desinfecterende spray). Breng het product dus niet aan op of in de schroef.

Stap 2
Gebruik een schone en droge microvezeldoek voor het droog maken van de binnen- en buitenzijde van de snijbladen.

Stap 3
Olie de schaar regelmatig tussen de snijbladen, ter hoogte van de schroef.

Niet alleen een reinigingsbad kan voor schade zorgen. Vergeet niet om de schaar regelmatig te reinigen. Niet tijdig reinigen kan namelijk hetzelfde effect creëren als bij een reinigingsbad.

Tijdens het knippen blijft er altijd residu van haarchemi achter op de schaar. Deze haarchemi hecht zich aan het metaal. Om dit te voorkomen is het belangrijk om tijdig een druppeltje olie tussen de snijbladen te druppelen en de snijbladen te reinigen met alcoholspray. Het kan gebeuren dat je teveel olie op de schaar druppelt. De overbodige olie kan eenvoudig verwijderd worden door een schone en droge doek. Een goede olie om de schaar te verzorgen is Kessaku Universele Kappersscharen Olie. Deze olie verlengt de levensduur van de schaar en wordt geleverd met een handig kwastje om de olie gemakkelijk aan te brengen.

Soepelheid van een schaar instellen

Een ideale soepelheid van de schaar garandeert het zacht openen en sluiten en een soepele snit. Een soepele schaar levert in iedere gewenste positie en in elke gekozen kniphoek een optimaal knipresultaat en de scherpte aan de randen blijft gehandhaafd.

Voor een vastere soepelheid draait u de schroef met een 1/16- omwenteling in de richting van de wijzers van de klok (3-4 minuten op de wijzerplaat van een horloge). Kijk de correcte soepelheid zoals hierboven beschreven na. Indien deze nog te los is, herhaalt u het proces totdat de aangewezen soepelheid bereikt is.

Voor een lichtere soepelheid draait u de schroef met een 1/16- omwenteling tegen de richting van de wijzers van de klok in. Kijk de soepelheid na en herhaal eventueel het proces.

Onderhoud en reparaties

Ervaar je een probleem met je kappersschaar? Neem dan contact met ons op! Wij bieden reparatie en onderhoud aan. Het is niet aan te raden om zelf je kappersschaar te repareren of te slijpen. Laat dit ten alle tijden door een specialist doen.

Lees meer

  1. Tips voor het verven van grijze haren

  2. Hoe kies je de perfecte trimmer?

Bekijk alle blogs
Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken